Auto-moto sport

Kia Ceed izbacuje sportski model!

Concept — Autor alexandar89 @ 14:47

 

 

Samo dve nedelje nakon zvaničnog predstavljanja nove generacije modela Ceed, Kia Srbija je predstavnicima medija prikazala novi model. Novi model, iako se vodi kao restilizacija, donosi čitav niz vrlo suptilnih unapređenja.

Danas su predstavnici medija imali priliku (ukoliko nisu bili u Frankfurtu, naravno) da uživo vide novu Kiu Ceed, ProCeed i Ceed SW. Model ProCeed je pretrpeo izmene isključivo u unutrašnjosti, dok su modeli Ceed i Ceed SW dobili redizajnirani prednji deo - maska i svetlosna grupa. Takođe, zadnja svetla će biti redizajnirana, tako da će pomoću novog izgleda sočiva ona imati "LED" izgled.

Pored očiglednih izmena na prednjem delu automobila, Ceed modeli će, u zavisnosti od nivoa opreme, imati i pokazivače pravca integrisane u kućišta spoljašnjih retrovizora. To bi ukratko sumiralo promene na spoljašnjosti restilizovanog Ceed modela.

Kia je u saradnji sa vlasnicima (putem anketa) i novinarima radila na finim modifikacijama, koje bi trebale da Ceed učine još boljim. Kako je redakcija Nacionalne Klase relativno skoro imala priliku da testira prethodnu generaciju modela Pro Ceed, možemo slobodno da tvrdimo da nova generacija donosi primetno bolji i lepši enterijer.

Novi volan je četvorokraki i na njemu se sada nalaze komande za skoro sve sisteme u vozilu, odnosno potreba za sklanjanjem ruke sa upravljača je dramatično smanjena. Nova centralna konzola ima daleko modernije komande za upravljanje novim dvozonskim digitalnim klima uređajem, kao i novim CD uređajem koji i dalje proizvodi Siemens. Pokazivači su malo modernizovani, a pozadinsko osvetljenje je sada crno sa crvenim slovima što, opet, čini unutrašnjost vozila modernijom.

Nova generacija Ceeda donosi i bogatiju dodatnu i osnovnu opremu, kao i unapređeni 1,6 CRDi motor. Svi dizel motori se sada isporučuju sa šestostepenim manuelnim menjačem, što će dodatno smanjiti potrošnju i štetne emisije.

Što se sigurnosti tiče, u našoj vesti smo najavili da će sve verzije modela Ceed biti serijski opremljene sa ESP sistemom, međutim to baš i nije potpuno tačno. Naime, ESP sisteme Kia serijski isporučuje u zemljama EU, dok se kod nas taj i pripadajući sistemi (VSM, HAC i TCS) nude tek u opremi EX Europe Alu. Sasvim je jasno otkud ono "Europe" u nazivu opreme, tj. još jednom stiže potvrda da smo mi još uvek van nje.

Vešanje je unapređeno, tako da se dinamičnost Ceeda nije izgubila, a istovremeno je povećana udobnost. To je postignuto revidiranim amortizerima i oprugama, ali i korišćenjem Michelin pneumatika, koji pored povećanja udobnosti donose i nižu potrošnju goriva zbog smanjenog koeficijenta kotrljanja.

Za više detalja o tehničkim karakteristikama novog modela pročitajte naše predstavljanje modela 2010 KIA Ceed.

Cene za model ProCeed (na dan objavljivanja teksta):

LX Cool 1,4 CVVT - 12490€

LX City 1,4 CVVT - 13550€

LX Fresh 1,6 CRDi (110KS) - 14850€

TX Sport 2,0 CRDi - 19050€

Cene za model Ceed (na dan objavljivanja teksta):

LX Fresh 1,4 CVVT - 13450€

EX Europe 1,4 CVVT - 15150€

LX Fresh 1,6 CRDi (110KS) - 15250€

EX Europe 1,6 CRDi (110KS) - 16950€

Na cene modela Ceed treba dodati još 1000€ za SW karoseriju.

Cene za 2010 modele možete videti u našem cenovniku.

Prodaja novih modela počinje danas - 2.10.2009, a za kraj godine je najavljen novi 1,4 litarski bezinac sa 90KS, koji je po EURO 5 standardu i koji ima nižu potrošnju od sadašnjeg modela sa 109KS.
 


Mazda MX-5 superlight Concept

Concept — Autor alexandar89 @ 14:43

 

 

Kao deo obeležavanja 20-godišnjice modela MX-5 (poznat i kao Miata, a u Japanu prosto kao Roadster), Mazda će na predstojećem, 63. Salonu automobila u Frankfurtu izložiti i studiju MX-5 Superlight.

Mazda je inače još početkom avgusta objavila nekoliko prvih zvaničnih slika ovog koncepta, a sada su dostupne i ove nove fotografije, kao i svi tehnički detalji.
Kao što se vidi već iz imena, radi se o olakšanoj, i to speedster verziji ovog popularnog dvoseda (nema ni vetrobransko staklo ni klima uređaj, kao ni ostale "nepotrebne" elemente opreme), koji odlikuju poboljšane performanse i upravljanje, kao i smanjena potrošnja i emisija CO2.

Pod haubom se krije 1,8 litarski benzinac sa 93kW/126KS pri 6500 o/min. i 167 Nm obrtnog momenta pri 4500 o/min.(u paru sa standardnom manuelnom petostepenom transmisijom), što je dovoljno da samo 995 kg težak MX-5 Superlight od 0 do 100 km/h ubrza sa 8,9 sekundi, dok je potrošnja goriva u kombinovanom ciklusu 6,3 litara na 100 km (emisija CO2 iznosi 150 grama po kilometru).

U paketu su i modifikovano ogibljenje (niže za 30 mm), za 50 mm širi trag točkova, jači kočioni sistem (diskovi 300 mm napred, 280 mm pozadi) i aluminijumski točkovi od 17 inča sa gumama 205/45 R17. MX-5 superlight concept je inače dugačak 4020 mm, širok 1720 mm, visok 1110 mm, a međuosovinasko rastojanje iznosi 2330 mm.

Kako stvari sada stoje, ovo je za sada samo show car, dizajniran u Mazdinom studiu u Oberurselu u Nemačkoj, bez planova za eventualnu proizvodnju neke ograničene serije.
Prva Mazda MX-5 je svet inače ugledala pre nešto više od 20 godina na Salonu automobila u Čikagu, od kada je osvojila preko 170 različitih nagrada, uključujući i naziv 2005-2006 Japan Car of the Year. Veće redizajne je auto doživeo 1998. i 2005. godine, a 2006. je ponuda proširena i RHT (Retractable Hard Top) modelom sa tvrdim sklopivim krovom.

Kako bi obeležila ovaj jubilej, japanska fabrika je prvo u februaru, na ovogodišnjem Salonu u Čikagu, održala severnoameričku premijeru obnovljene verzije ovog roadstera, a u junu je u Le Manu organizovano i posebno okupljanje nekoliko stotina vlasnika MX-5 iz čitave Evrope. 


BMW M6 2010

Concept — Autor alexandar89 @ 12:03
Ovaj automobil nije prvenstveno osmišljen od strane BMW-a. Mala kompanija, koja radi pod okriljem ove velike Nemačke farike, Racer X Design došla je na ideju da za 30 godina od objavljivanja prvog M modela BMW-a,model M1 daleke 1980. godine ,oda počast ovom legendarnom modelu. Tako je se došlo na ideju za izradu ovog koncept modela koji će biti napravljen u veoma ograničenim serijama. Dizajneri Racer X tima su kombinovali moderni izgled BMW M serije,i retro izgled modela M1. Nažalost još ne postoje neka zvanična obaveštenja o tehničkim karakteristikama ovog modela,međutim kada se radi o BMW M serijama,znamo šta možemo da očekujemo.....

Nova Toyota Supra ili????

Concept — Autor alexandar89 @ 18:58

Novi koncept automobil iz Toyote.Može li označiti nekog novog sportistu,ne prvog od istog proizvođača,ili biti naslednik već legendarne Supre? 

Ovaj model je dobio naziv Toyota FT-HS. Prvi put je kao koncept prikazan na sajmu automobila u Detroitu,međutim sada se već vodi kao realna opcija posrnulog japanskog giganta. 

Ovaj automobil će u sebi nositi moćan V6 3,5 litarski agregat sa hibridnim pogonom i nekih 400 bhp,što će biti dovoljno za ubrzanje 0-100 km/h za otprilike 4 sekunde. Pogon će biti na zadnjim točkovima.  Još uvek nije objavljeno kolika će biti ekonomičnost ovog automobila,kao ni koji će ekološki standard podržati. Procenjuje se da će to biti u propisanim normama za hibridne motore. 

Toyotin glavni konkurent,Mitsubishi je najavio izlazak novog Lancera Evolution MR koji bi trebao,kao i ovaj automobil, da se pojavi u drugom kvartalu 2010. godine. Biće veoma zanimljivo gledati ova dva konkurenta u borbi prsa u prsa za prevlast. Lično,moj kandidat je Toyota,ako neko misli drugačije........