Auto-moto sport

13 Okt, 2009

Citroen C4 WRC Hybrid

Generalna — Autor alexandar89 @ 23:03

 

 

Malo verovatna stvar je se desila. Na tržište, i što je još važnije, na WRC scenu stupa hibrid. I to u obloiku Loeb- ovog Citroena C4.Kompletan električni pogon je težak 150kg i sastoji se od 990 Litijum-Jonskih ćelija i električnog motora snage 125kW (169KS), koji snagu prenosi na zadnju osovinu.Hibridni pogonski sistem, razvijen od strane Citroen Racing tima, omogućava da vozač može da bira između četiri različita režima pogona, objasnio je Didier Clement, jedan od inženjera u WRC timu.

 

1. Pogon sa SUS motorom - automobil funkcioniše kao sadašnji WRC autombil.

2. SUS režim + rekuperacija energije - kočenje se delimično vrši pomoću elektromotora čime se povećava trajnost kočionog sistema, smanjuje se temperaturno opterećenje diskova i pločica i skladišti se energija u batereije.
3. Električni režim - pogon je isključivo pomoću električne energije. Plan je da WRC posade koriste ovaj režim tokom kretanja na „vezi" i unutar servisu. Ovime bi se smanjilo opterećenje SUS motora i povećala autonomija.
4. Kombinovani „boost" režim - istovremeni rad oba motora obezbeđuje dodatnih 170KS i 300Nm, na već impozantnih 300KS i 550Nm, koliko proizvode WRC motori.

 

Ovo je jedan od najboljih primera Evropskog tuninga. To je moje lično mišljenje. Ako neko ima drugačije mišljenje,neka ga izloži....


Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me