Auto-moto sport

Novi Mitsubishi Lancer Evolution

Generalna — Autor alexandar89 @ 08:55

Mitsubishi je objavio cene za novi 2010 Lancer Evolution MR Touring, koji će u Americi koštati popriličnih 40.990 dolara (sa dodatnom opremom cena raste na 52.728 dolara).

  

 U paketu su i Recaro kožna sportska sedišta sa grejanjem, retrovizori sa grejanjem, Brembo kočnice, BBS točkovi od 18 inča sa Yokohama gumama, el. pokretani šiberdah, automatsko uključivanje brisača, zadnji difuzor, diskretan spojler na poklopcu prtljažnika, 40 GB hard disk infotainment sistem, Bluetooth i Rockford Fosgate premium audio sistem.

 Za pogon se i dalje brine 2.0L DOHC MIVEC turbo agregat sa 291KS i 447 Nm obrtnog momenta, čija se snaga na točkove šalje preko šestostepene Twin Clutch Sportronic Shift transmisije (TC-SST). Toyota Supra

Generalna — Autor alexandar89 @ 23:11

 

 

Ja obožavam Japance,tako da ovaj blog ne bi izgledao isto bez njih. Jedan od mojih omiljenih automobila je Toyota Supra. Japanci su poznati kao nenormalni tuneri,što je poznato najviše iz Mitsubishijevih modela Lancer Evolution serije. Međutim i Toyota ima respektabilne tuning kuće.

Fabrički,motor Supre Twin turbo 3.0 je razvijao 327 bhp pri 5600 rpm, pri čemu je dostizao brzinu od 100 kmh za 4.6 sekundi. Međutim,taj motor korisnicima nije bio dovoljno dobar, pa je Tozotina tuning kuća "Supra store" taj isti motor izbacila u prvi plan,izvukavši iz njega čitavih 700 bhp!!! To je,složićete se,zaista masivna snaga za motor sa tolikom kubikažom. Tako tuniran,motor je trošio enormne količine goriva,bio je ekološki neprihvatljiv,tako da postoji  samo u ograničenim serijama.

 Paleta ostalih motora,računajući samo "Mark IV"tj. Supre napravljene između 1993. i 2002. godine,izgleda ovako: 

Svi motori su imali istu kubikažu,dakle 3000 ccm,a varijante su sledeće:

1) Atmosferski motor koji je razvijao 210bhp pri 5800 rpm

2) Turbo motori sa 276bhp i 320bhp pri 5600 rpm

Naravno,kasnije su tunerske kuce odradile sVoj deo posla....


Citroen C4 WRC Hybrid

Generalna — Autor alexandar89 @ 23:03

 

 

Malo verovatna stvar je se desila. Na tržište, i što je još važnije, na WRC scenu stupa hibrid. I to u obloiku Loeb- ovog Citroena C4.Kompletan električni pogon je težak 150kg i sastoji se od 990 Litijum-Jonskih ćelija i električnog motora snage 125kW (169KS), koji snagu prenosi na zadnju osovinu.Hibridni pogonski sistem, razvijen od strane Citroen Racing tima, omogućava da vozač može da bira između četiri različita režima pogona, objasnio je Didier Clement, jedan od inženjera u WRC timu.

 

1. Pogon sa SUS motorom - automobil funkcioniše kao sadašnji WRC autombil.

2. SUS režim + rekuperacija energije - kočenje se delimično vrši pomoću elektromotora čime se povećava trajnost kočionog sistema, smanjuje se temperaturno opterećenje diskova i pločica i skladišti se energija u batereije.
3. Električni režim - pogon je isključivo pomoću električne energije. Plan je da WRC posade koriste ovaj režim tokom kretanja na „vezi" i unutar servisu. Ovime bi se smanjilo opterećenje SUS motora i povećala autonomija.
4. Kombinovani „boost" režim - istovremeni rad oba motora obezbeđuje dodatnih 170KS i 300Nm, na već impozantnih 300KS i 550Nm, koliko proizvode WRC motori.

 

Ovo je jedan od najboljih primera Evropskog tuninga. To je moje lično mišljenje. Ako neko ima drugačije mišljenje,neka ga izloži....


Alfa Romeo MiTo GTA

Generalna — Autor alexandar89 @ 22:23

 

Ako ste samo pomislili da je MiTo lep automobil, samo sačekajte verziju GTA. MiTo će definitivno predstavljati najjači model GTA serije, u odnosu na kubikažu agregata. Naime,nju će pokretati 1800 cmm turbo agregat sa,ako je verovati glasinama, 230 bhp. Takođe će imati,kao i t.s. modeli, variabilno otvaranje ventila. Što se tiče spoljašnjeg izgleda nove Alfe,ona je "zalepljena" za pod,na kome stoji uz pomoć 17" alu felni i niskoprofilnih guma. Naravno ne zna se još uvek tačan datum izdavanja ove male "zveri" međutim,ona se može očekivati u drugom kvartalu 2010. 

 


«Prethodni   1 2